1. Inleiding
Op 30 Jan. 1942 kreeg Luitenant- Generaal Hitoshi Tamamura het bevel om Java aan te vallen.
In aansluiting daarop vertrok op 18 feb. 1942, om 10.00 uur vanuit de Cam-Rahn baai, Indo- China ( Vietnam) een konvooi met Japanse invasietroepen aan boord, bestaande uit onder meer 56 transportschepen.
2. De landing van de Japanse troepen bij Bantam, West- Java.
Op 1 maart 1942 om 02.00 ‘s nachts lagen de transportvloten op hun posities.
Opzet was dat het Japanse Invasieleger op 3 plaatsen op de Noordkust van Java zou landen. Het eskader dat bij Bantam aan land zou gaan bestond uit 32 transportschepen, begeleid door vier zware kruisers, een lichte kruiser en zeven torpedojagers.
Voorafgaande aan landingen bij Bantam vond nog een hevige zeeslag plaats, waarbij de Australische kruiser Perth en de Amerikaanse kruiser Houston verloren gingen, alsmede de Nederlandse torpedojager HMS. Evertsen.
Tijdens de landingen voerden geallieerde vliegtuigen aanvallen uit op o.a. de transportvloot, waarbij aan Japanse zijde verliezen werden geleden.
Door de grote overmacht waren onze aanwezige verdedigers, bestaande uit KNIL militairen en een eenheid van het Australische Leger niet in staat de vijand terug te dringen.
Al snel werd het gebied rond Bantam door het Japanse Leger bezet en richtte de Japanse 2de Divisie in Serang hun Hoofdkwartier op.
Het KNIL. en de Australische troepen waren na korte en hevige gevechten niet in staat om de strijd verder voort te zetten.
3. De gebeurtenissen o.a. rond Sgt. Inf. KNIL Jacob Teunissen.
Bij het uitbreken van de oorlog met Japan bevond Sgt. Inf. KNIL. Jacob Teunissen, alg. Stbknr.: 91681 zich op Sumatra. Hij was toen ingedeeld bij de compagnie van Kapitein Brenner te Pankalan Soesoe.
Om de troepenmacht van het KNIL. op Java te versterken besloot de Legercommandant van het KNIL, de Lnt. Generaal Ter Poorten, de Inf. Cien. te Pankalan Brandan en Pankalan Soesoe - die onder Commando stonden van kapt. Brenner en kapt. Willemse – via Padang, per KPM- schip, met spoed naar Java over te brengen.
Aldaar aangekomen werden beide Cien vermoedelijk betrokken bij de haastig ingerichte verdediging van de kust rond de baai van BANTAM.
Sgt. Inf. KNIL. JACOB TEUNISSEN heeft nog getracht om met een bootje naar Australiƫ of India weg te komen, om aldaar de strijd te kunnen voortzetten, maar hij werd op 15 mrt. 1942 met nog een paar andere KNIL. militairen gevangen genomen en om het leven gebracht.